הפנייה נשלחת באופן אישי לד"ר בני שכטר ופרטיה אינם מתפרסמים בשום אופן. אנא מלאו פרטיכם וד"ר שכטר יחזור אליכם בהקדם.
נתחיל בעובדה חשובה: כל עובר הנמצא בהערכת משקל בין אחוזון 10 לבין אחוזון 97.5 מוגדר בטווח הנורמה של משקל עובר. רוב העוברים הגדולים או הקטנים נמצאים בתוך הטווח הזה, וגם מתוך אלה החורגים מאחוזוני הנורמה – יוולדו תינוקות בריאים להורים בריאים. עם זאת, הערכת משקל עובר (או: הערכת גודל עובר) עשויה להעלות צורך בבדיקות נוספות שאין להתעלם מהם.
החל מסקירת מערכות מאוחרת ועד שלבי ההריון האחרונים, מתבצעת הערכת הגודל כחלק מבדיקות האולטרה סאונד השגרתיות בהריון. לקראת שבוע 28-32 על ההרה לגשת לבדיקת הערכת משקל עובר.
הערכת המשקל מעניקה מידע חשוב המצביע על בריאות העובר ועל התפתחותו התקינה.
כפי שתינוק, ילד ומבוגר נשקלים ונמדדים בהשוואה לבני גילם ומינם, כך נעשה גם עם עוברים ברחם. ההערכה נעשית בבדיקת אולטרה סאונד באמצעות מכשיר המאפשר מדידה מדויקת ואמינה (עם אחוז סטייה של כ-10-5 אחוז), העורכת השוואה אוטומטית לנורמת מדדי הגוף והמשקל של העובר בן אותו גיל.
ישנם גניקולוגים השולחים את לקוחותיהם להערכת משקל במכוני אולטרה סאונד חיצוניים. בדיקות אלו מבוצעות על ידי טכנאי אולטרה סאונד מיומנים.
עבור לקוחות פרטיים ולקוחות קופ"ח מכבי, אני מבצע הערכת משקל כחלק משגרת מעקב הריון.
לתיאום בדיקת הערכת משקל התקשרו 09-8781413 (ד"ר בני שכטר)
בעל ניסיון רב בבדיקות אולטרה סאונד ובדיקות הערכת משקל . מבצע את הבדיקות בעצמי באחת ממרפאותיי, באמצעות מכשיר אולטרה סאונד מתקדם. הבדיקה מלווה בהסבר סבלני ומענה על שאלות הנבדקת והמלווה.
לעומת תינוק, הנשקל ונמדד באמצעות כלי מדידה מדויקים, הערכת המשקל לעובר כשמה כן היא: הערכה בלבד. משקל העובר מוערך על ידי שקלול מדדים כמותיים הנבדקים במהלך בדיקת האולטרה סאונד. המדדים הנבדקים הם:
BPD – קוטר דו קודקודי של גולגולת העובר
HC – היקף הראש
AC – היקף הבטן בחתך רוחבי
FL – אורך עצם הירך
ממוצע הנתונים משוקלל אוטומטית על ידי מכשיר האולטרה סאונד והתוצאה המתקבלת היא המשקל המוערך.
את הבדיקה יש לבצע בשבועות 28-32 להריון. אם תוצאת הבדיקה מצריכה הערכת משקל נוספת, יש לבצע אותה לפחות 10 ימים לאחר הבדיקה הראשונה. זאת על מנת לצפות בגדילת העובר בפרק זמן זה.
לתיאום בדיקת הערכת משקל התקשרו 09-8781413 - ד"ר בני שכטר, בעל ניסיון רב בבדיקות אולטרה סאונד בהריון.
מידת הדיוק של הערכת משקל העובר תלויה באיכות המכשיר שבו משתמש הבודק, במיומנות הבודק ובעובר עצמו. לעתים, עובר המתנועע וזז במהלך הבדיקה עשוי להפריע לדיוק המדידה. בהנחה שהבדיקה נעשית באמצעות מכשיר אולטרה סאונד איכותי ומדויק, על ידי בודק מקצועי, ניתן לומר שההערכה קרובה למשקלו האמיתי ב 10% - 15%.
בין שני בודקים באותו מכשיר יכולה להופיע סטייה של כ-10%.
מכשירי אולטרה סאונד שונים עשויים לתת הערכת משקל שונה. אחוז הסטייה הממוצע בין מכשירי אולטרה סאונד שונים הוא של כ-10%. במקרה שעובר אחד מוערך באמצעות מכשירי אולטרה סאונד שונים, יש לשקלל בהשוואה בין הערכות המשקל את אפשרות הסטייה הזאת.
משקל עובר גדול, שבה משקל העובר מוערך מעל אחוזון 90, מנחה אותנו לבדוק את האפשרויות הבאות:
סכרת הריונית. במקרים שבהם הערכת משקל חוזרת קובעת, כמו הראשונה, שהעובר גדול ביחס לממוצע וביחס להערכות משקל קודמות, יש לפנות לבדיקת העמסת סוכר של 100 גר'.
חשיבה לגבי אופן הלידה. בלידת עובר גדול (מעל 4500 גר') מומלץ להפנות לניתוח קיסרי. לגבי כל הערכת משקל יש להשוות את התוצאה לאגן היולדת ולהחליט לפיכך מה יהיה אופן הלידה.
זיהוי בעיות התפתחות. לעתים המדידות מתריעות על בעיה התפתחותית, על בעיות כרומוזומליות ומומים או על האטה בגדילה תוך-רחמית.
הוסיפו שאלה בפורום הריון - כניסה לפורום כאן
חשוב להתחשב במשתנים גנטיים: תינוק להורים גבוהים או גדולים – יהיה ככל הנראה עובר גדול יחסית לממוצע. לא כל משקל עובר גבוה משמעה סכרת או קיסרי.
לתיאום בדיקת הערכת משקל התקשרו 09-8781413 (ד"ר בני שכטר)
בעל ניסיון רב בבדיקות הערכת משקל באולטרה סאונד. מבצע את הבדיקות בעצמי במרפאותיי, באמצעות מכשיר אולטרה סאונד מתקדם, איכותי ומדויק. במהלך הבדיקה תקבלו הסבר מפורט ומענה סבלני על כל שאלותיכם.
משקל עובר נמוך, המוערך מתחת לאחוזון 10, עשוי להצביע על מספר תופעות שיש לבדוק אותן:
תפקוד שליה ירוד. במקרים שבהם הערכת משקל חוזרת קובעת, כמו הראשונה, שהעובר קטן ביחס לממוצע וביחס להערכות קודמות, יש לפנות לבדיקת אולטרה סאונד מיוחדת שעיקרה הוא בדיקת זרימות הדם בחבל הטבור. בבדיקה זו הרופא בוחן את מעבר הדם בחבל הטבור. במידה וחלילה הזרימות אינן תקינות, המשך ההיריון נקבע על פי גיל ההיריון ומצב העובר.
חישוב לא מדויק של שבוע ההריון. ייתכן שההערכה נמוכה בשל טעות בחישוב גיל ההריון. כדי לבדוק זאת, על הרופא המטפל להשוות את הערכת המשקל מול תוצאות בדיקות האולטרה סאונד המוקדמות שנעשו לעובר (שקיפות עורפית, סקירות וכו') בהריון.
בעיות אצל האישה ההרה. יש לשלול מצבים של תת-תזונה, שימוש בסיגריות, באלכוהול או בסמים.
זיהומים במהלך ההיריון (CMV, אדמת, טוקסופלזמה ועוד).
גם כאן חשוב להתחשב במשתנים גנטיים: תינוק להורים רזים או קטנים – יהיה ככל הנראה עובר קטן יחסית לממוצע. לא כל הערכת משקל עובר נמוכה משמעה תפקודי שליה נמוכים או בעיות אצל היולדת.
לתיאום בדיקת הערכת משקל אצל ד"ר שכטר התקשרו 09-8781413
יש לכם שאלה לגבי הערכת משקל? הוסיפו שאלה בפורום להריון – ותקבלו תשובה מקצועית ומפורטת.